Asus K551LN-XX140D este un laptop cu design foarte bun, care este asemanator cu modele de top precum Mac Book Air. In plus, in ultima vreme concurenta s-a dat intre modelele de la ASUS si cele de la Lenovo.
Da, chiar daca multi considera ca Lenovo este o chinezarie, in ultima vreme au inceput sa produca laptopuri foarte bune si foarte ieftine.
Din punctul meu de vedere laptopul ASUS K551LN-XX140D este cel mai bun model care poate fi ales intr-un buget mic.Pentru ca da, 2000-2500 de lei inseamna putin pentru un laptop. Cam de aici, usor, usor, producatorii incep sa adauge cate o componenta de calitate, un procesor sau o placa video mai decenta. Nu spun buna pentru ca ar insemna sa fie macar un nVIDIA 970M care probabil ajunge pe la 6-7000 de lei la noi in momentul de fata.
Specificatii tehnice
Revenind la ASUS K551LN, acesta nu este un model destinat gamingului, ci mai mult este un laptop pentru facultate. Componentele sunt Ultra Low Voltaje, care nu consuma foarte mult si este usor de transportat. Dimensiunile acestuia sunt 380 x 2.31 – 2.16 x 258 mm. Chiar seamana foarte mult cu un ultrabook, avand un aspect minimalist.
Display-ul este de calitate, tehnologia ASUS Spendid reda foarte bine culorile, dar, ca posesor de laptop ASUS entry level, sa nu va asteptati sa vedeti foarte multe detalii in zone cu lumina puternica. Sigur, despre asta am mai discutat si in articolul referitor la panourile de laptop. Laptopul de buget mic au panouri ieftine, TN-uri pentru care singurul avantaj este ca nu consuma foarte multa energie, in schimb pe lumina puternica este dificil de urmarit un film sau ceva de genul.
Rezolutia este de 1366 x 768 pixeli. Este HD Ready, o rezolutie optima pentru un display de 15.6. Nu este nici prea mare, dar nici prea mica.
Mai jos urmariti un filmulet de prezentare al unui model asemanator. Acela are sistem de operare preinstalat, pe cand cele vandute in Romania nu au asa ceva, poate doar cu o licenta OEM. In plus, incarcatorul este diferit. Dar pe noi ne intereseaza aspectul laptopului ASUS K551LN-XX140D, nu?
Bateria este de 3 celule, dar nu va faceti probleme. In functie de task-urile pe care le faceti, aceasta poate ajunge si pana la 5 ore de functionare. Cu cat folositi mai mult placa video dedicata, cu atat bateria se va consuma mai mult. In plus, bateria este consumabila, odata cu trecerea timpului, sigur nu va mai tine atat de mult bateria. Odata la 2,3 ani ar cam trebui schimbata.
Tastatura este de calitate, silentioasa, sigur va veti obisnui foarte repede cu asezarea tastelor si felul in care se „simte”. Eu am cautat o astfel de tastatura si pentru PC, din pacate n-am gasit nimic asemanator.
Touchpad-ul „vine” la pachet cu un program realizat de ASUS pentru touch gesture. Cu cat va obisnuiti mai repede cu el, cu atat mai bine. Eu fac parte din generatia mouse, mi-e destul de greu sa stau fara asa ceva, dar optiunile de zoom, derulare sau de hide mi se par foarte interesante. Le veti descoperi in momentul in care bagati driverele de la ASUS. Este unul dintre producatorii care au ales sa aiba si drivere pentru Windows 7, desi avem de ceva vreme pe piata Windows 8.1 si… in curand vom avea chiar si Windows 10.
Specificatii hardware
Ma uit pe forumuri si observ ca toata lumea cauta un laptop dupa componentele hardware. Ok, ele sunt foarte importante, dar sa nu uitam sa ne uitam la fiabilitatea produsului sau la racirea acestuia. Sigur, niciun magazin online nu-ti va desface laptopul sa vezi tu cum este pozitionata racirea, dar chiar si asa ar fi bine sa ne informam inainte pe site-urile de specialitate.
Placa video este un nVIDIA 840GT. Este GDDR3, un model entry level, pe 64 de biti. Este bazat pe arhitectura Maxwell si are directx 11, dar si Pixel Shader 5. Este suficient pentru jocurile noi, dar care nu cer foarte multe resurse. Si, avand in vedere ca rezolutia este de 1366 x 768 pixeli, putem sa speram ca ne putem juca decent anumite jocuri. Sunt critic pentru ca sunt multi care aleg laptop pentru jocuri de 2000 de lei. Din punctul meu de vedere nu exista asa ceva, nu va puteti juca la un nivel bun, nu puteti vedea toate detaliile jocului. De aceea recomand un desktop in banii astia, mult mai performant, dar… nu este mobil. Oricum, mobilitatea este teoretica pentru ca FPS-urile scad in momentul in care nu aveti alimentare pentru laptop.
Mai jos aveti un test cu Assasin’s Creed IV rulat pe un nVIDIA 840M.
Procesorul este un model ULV(ultra low voltaje). Este un I5 dual core, care are 2 core-uri si 2 threaduri, de 22 nm, care consuma maxim 15 w in full load, ceea ce face ca bateria de 3 celule sa fie suficienta pentru el.
Este tactat la 1600 MHz, dar foarte usor poate ajunte la 2600 MHz prin tehnologiile oferite de Intel. Pe langa placa video dedicata nVIDIA 840m, procesorul are si o placa video integrata Intel HD 4400 care este folosita in momentele in care trebuie sa salvati energia.
Memoria RAM este de 4 GB, dar aveti un slot liber in care puteti sa adaugati foarte usor inca o placuta de RAM de inca 4 GB daca veti simti nevoia.
Poze laptop Asus K551LN-XX140D
Pareri pro si contra
Nu imi pare rau ca sunt critic cu acest produs, dar v-am avertizat de lucrurile bune, dar si cele rele pe care le poate avea un astfel de laptop. Eu nu incerc sa vand produsul, nu am nicio legatura cu vreun producator sau magazin.
Pentru bugetul asta, din punctul meu de vedere, laptopul Asus K551LN-XX140D ocupa un loc fruntas. Veti gasi, probabil si alte modele cu procesor mai bun, dar cu placa video integrata sau invers: placa video buna, dar procesor mai slab.
Adaugă un comentariu