De-a lungul timpului am tot recomandat laptopurile celor de la ASUS. Nu sunt cele mai bune, dar au aspect business și s-au plasat în categoria medie. Nu sunt nici premium, nici low cost. Sunt ca pentru români. 🙂
Modelul de care vă povestesc acum este, de fapt, o revizie a unui model vechi, pe care l-am recomandat de multe ori pe blog și care s-a vândut destul de bine în toamna anului trecut la preț foarte bun.
Între timp a venit cu câteva actualizări hardware, iar acum se lucrează cu noul chipset al celor de la nVIDIA, mai exact cu placa video 950M.
Prima întrebare pe care o primesc, de fiecare dată, este dacă acest laptop ASUS este pentru gaming.
Eu, ca de fiecare dată, răspund că veți putea juca pe ASUS X550JX-XX016D câteva joculețe, dar nu veți fi performeri. Jocurile vechi se vor descurca mult mai bine, cele noi, vor rula un pic mai greu. Singurul avantaj, în configurația de față, este rezoluția laptopului. Având o rezoluție HD Ready acesta nu va pune probleme prea mari plăcii video.
Specificații tehnice pentru ASUS X550JX-XX016D
Procesorul
Avem de-a face cu un procesor I5 4200H, dual core. Este un model din generația Haswell și acesta lucrează la 2.8 GHz și ajunge la 3.4 GHz cu ajutorul tehnologiei turboboost.
Placa video
Este una dintre cele mai bune plăci video în categoria aceasta de preț. Oricât de mult am dori noi să găsim ceva mai bun, nu vom găsi. Este vorba despre modelul 950M de la nVIDIA, bazat pe arhitectura Maxwell. Este o placă video pe 128 de biți ce are 640 shader și 16 ROP. Ca să vă faceți o idee, GTA 5 se poate juca cu aproximativ 70 FPS-uri, iar Far Cry 4 cu aproximativ 50 de FPS-uri.
Totuși, în momentul în care laptopul va fi pe baterie, performanțele vor scădea cu până la 60%.
Memoria RAM
Foarte mulți se sperie de memoria acestuia. Unii spun că RAM-ul onboard este problematic, alții că are doar un slot de memorie. De fapt și de drept, el are o memorie RAM integrată, lipită pe placa de bază și un slot liber pentru cei care vor să mai adauge încă 4 sau 8 GB de RAM.
Spațiul de stocare
Nu este cel mai strălucit. De fapt și de drept la asta trebuie să vă așteptați de la fiecare laptop în parte. Nu se mai investește deloc în harduri pentru laptop pentru că majoritatea persoanelor fac upgrade la SSD. Am discutat aici mai multe despre SSD-uri, nu este cazul să reiau discuția.
Mă încăpățânez și nu înțeleg de ce oamenii aleg să pună DVD RW pentru laptopuri. Poate ca oamenii să adauge un caddy acolo și să mai pună un hard disk. În rest, nu văd pentru ce ai mai folosi în zilele noastre un DVD RW. Instalarea sistemului de operare se face de pe stick, totul este mai rapid față de unitățile optice.
Bateria
Bateria este una pe 4 celule. Este suficientă pentru acest model de laptop, având în vedere că procesorul consumă câțiva W, iar placa video, abia în full load se duce pe la 50W.
În videoclipul de mai jos aveti prezentat modelul despre care vă povestesc. Senzația la atingere este foarte, foarte tare.
Adaugă un comentariu