Bateria laptopului este o consumabilă. Asta este clar. Ori de câte ori cineva se plânge de aceasta îi transmit că este relativă problema cu bateria. Asta dacă au trecut mai mult de 6 luni de la achiziția laptopului.
Pentru că bateria după 6 luni poate avea probleme mari. Nimeni nu ia în calcul acest lucru, tocmai pentru că aceasta poate fi mai ok sau mai puțin ok. Mulți acuză că se descarcă foarte repede bateria laptopului și tot mai mulți doresc să își prelungească autonomia bateriei.
Cum prelungesc autonomia bateriei?
Nu știu cât se poate prelungi. Este vorba de chimie. Bateriile sunt limitate de chimie, de litiu. Oricât de mult m-aș chinui să îmbunătățesc performanțele ar trebui să fiu un super chimist, un super cercetător ce poate face treabă mai bună decât toți de până acum.
Prelungirea vieții bateriei se face cu software optimizat la maximum. Cu cât sistemul de operare este mai light, cu atât va consuma mai puține resurse. În plus, ca bateria să țină mai mult avem nevoie de componente de laptop ce nu consumă foarte multă energie.
Deja se fac pași foarte mari în această direcție. V-am povestit de multe ori, pe acest blog, despre faptul că Intel dorește pe termen lung să facă chipuri cât mai puțin consumatoare de energie. Vedeți că avem pe piață procesoare ULV și componente tot mai mici și mai bine optimizate.
Laptop neîngrijit, plin de praf
Cu cât oamenii sunt mai dezordonați, cu cât laptopurile sunt mai neîngrijite, cu atât vor apărea probleme. Nu se va încălzi doar pe timp de vară, ci vor apărea și alte probleme: neașteptate. Ba la baterie, ba la performanțe. Apoi credeți că sistemul de operare este prost, că nimic nu merge bine și că este prost brandul pe care l-ați ales.
Undeva la mijloc pot apărea probleme. Aveți aici un articol documentat despre praful de pe laptop.
Drivere de optimizare a bateriei
Sunt o glumă, din punctul meu de vedere. Asta pentru că da, vor ajuta la creșterea autonomiei, dar vor scădea performanțele. Ce rost au atunci astfel de programe? Mai ales când vorbim despre aplicații ce nu au mare legătură cu economisirea resurselor.
Eu unul aș pune la punct driverele. Dacă sunt pe Windows 10 sunt atât de liniștit. Asta pentru că știu că băieții îmi dau driverele compatibile pentru laptopul meu. Am uitat de mult timp cum este să caut drivere, să am probleme. Pur și simplu pornesc update-ul și Microsoft are grijă de mine.
Puteți să vă orientați și să verificați dacă anumite drivere sunt instalate. De obicei, avem așa:
- Advanced Configuration and Power Management Interface (ACPI) si Intel (AMD) Chipset Driver — pentru Lenovo.
- HP Power Manager Utility Software, HP Software Framework si HP Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) Support Environment pentru laptopuri HP.
- ePower Management Application, precum si Intel Chipset si Management Engine — pentru Acer.
- ATKACPI driver and hotkey-related utilities sau ATKPackage pentru Asus.
- Intel Management Engine Interface (ME) si Intel Chipset Driver — pentru laptopuri cu procesoare Intel.
Că tot discutam despre Windows 10, mai nou, acesta are și un program de economisire a bateriei. Nu face mare lucru, dar puteți să vă setați și să vedeți ce consumă mai multă baterie.
Programe ce îngreunează laptopul și consumă resurse
Sunt multe aplicații ce pot rula în fundal de care nu avem cunoștință. Acestea pot dăuna destul de mult. De aceea este bine să verificați programele, chiar și antivirușii dacă fac ceea ce trebuie, dacă nu mănâncă resurse degeaba. Aveți aici o listă cu antiviruși gratuiți disponibili.
În plus, este util să optimizați pornirea calculatorului. Un articol este acesta.
După ce am experimentat arderea unui laptop aș zice că nu. Totuși, nu este o mare inginerie, ci mai degrabă ar fi plug & play. Mai nou, însă, este greu să schimbi bateria singur, mai ales dacă este ultraportabil.
Vă recomand, însă, să alegeți o baterie originală.
Adaugă un comentariu