In articolul acesta vreau sa discut despre ultrabook-uri, despre cele mai bune ultrabook-uri, dar si cum aleg un ultrabook de top?
Nevoia de portabilitate a facut ca multi sa aleaga gadgeturi cat mai mici, cat mai usor de transportat si cu un design mai special, poate… chiar apropiat Macbook AIR.
In prima faza au aparut acele netbook-uri, micute, care nu erau deloc fiabile, nu aveau hardware performant, erau chiar mai proaste decat tabletele din zilele noastre.
Intre timp, odata cu cerintele de pe piata de a fi cat mai eco, ca gadgeturile sa consume tot mai putina energie, cei de la Intel au realizat un produs nou numit ultrabook.
Ultrabook-ul este mai subtire, are un design elegant, are componente de top, precum procesoare I7 sau harduri de mare viteza: SSD.
Exista si cateva ultrabook-uri care au placa video dedicata, dar nici nu se pune problema ca aceasta sa poata sa fie schimbata, asa cum discutam aici. Oricum, in ultima perioada, noile generatii de procesoare de la Intel s-au bazat foarte mult pe dezvoltarea placii video incorporate si pe dimensiunea acestuia. Intr-un plan pe termen lung ei trebuie sa ajunga sa aiba procesoare de cativa nanometri.
Cel mai bun ultrabook pentru jocuri?
Trebuie sa înțelegem ca un ultrabook nu-l iei pentru jocuri. El a fost construit ca totul sa fie ușor de transportat, sa fie cat mai subțire, cu un aspect cat mai plăcut.
Probabil ca veți putea juca ceva in browser sau poate ca un joc din Windows Store, care sa nu consume prea multe resurse, dar… atât. Cine va face asta își va lua o mare țeapă, iar acesta, cel mai probabil se va încălzi foarte tare. Evident, nu discut despre Zuma Deluxe și Solitaire, ci despre jocuri de ultimă generație.
Cum aleg cel mai bun ultrabook în 2025?
Daca nu contează bugetul, sigur design-ul contează. In primul rand, un ultrabook se alege după preferințele fiecăruia. Daca iți iei un astfel de dispozitiv il vei lua după tine de fiecare data. Nu cred ca ti-ar plăcea un gadget urat, pe care sa-l cari zilnic la prezentări sau la serviciu, nu?
Cele mai bune ultrabook-uri nu sunt deloc ieftine, indiferent daca sunt echipate sau nu cu noua tehnologie a celor de la Intel, Haswell.
Procesorul
In momentul de fata avem ultrabook-uri care au procesoare I3, I5, I7, in funcție de cat de multi bani doriți sa scoateți din buzunar pentru acest gadget. Acestea sunt procesoare ULV, adica Ultra Low Voltaje, ce consuma foarte putina energie, special pentru cei care doresc sa aibă o autonomie cat mai mare, intr-un gadget cat mai mic.
Memoria RAM
Cat mai multa. Atât timp cat se umbla foarte greu la ele, in plus, sa fim serioși… cine își dorește un gadget pe care sa-l tina prin service ca sa-i facă upgrade. 8 GB sunt suficienți, dar ușor, ușor ne îndreptăm spre 16GB din cauza marilor companii producătoare de software care aduc îmbunătățiri fără sa se gândească si la resursele pieței.
Stocare
Toate ultrabook-urile au SSD. Din punctul meu de vedere nu este atat de important cat de mult stocam pe ele. Am avut si eu mania spațiului oferit si mi-am luat SSD de 250 GB. Nu il folosesc la capacitatea lui reala niciodată. Am atâtea soluții de backup online, am stick-uri de mare viteza nu mi-au trebuit niciodată cei 250 GB, chiar daca… fac editare video mai mereu si 250 de GB de pe DSLR nu înseamnă mai nimic.
Asadar, un SSD de maxim 250 de GB este mai mult decat suficient.
Caracteristici
Ultrabook-urile, in momentul de fata, sunt la inceput. Un ultrabook poate fi numit si acel laptop convertibil de care va spuneam si in articolele trecute. Eu cred ca va prinde cat de curand, mai ales ca avem parte de touchscreen, de dockstation si asa mai departe.
Camera web, bluetooth, cititorul de carduri, conexiunea 3G sau chiar 4G, porturi USB 3.0 sau chiar 3.1 este un must do. Acestea intr-o măsură mai mica sau mai mare trebuie sa fie, sa existe acolo. Daca facem prezentări, daca alergam după proiectoare este bine sa avem chiar si un port HDMI. VGA mai mult ca sigur nu o sa găsiți pe noile dispozitive… nu ar trebui sa ne mai intereseze conexiunile analogice pe asa ceva.
Display
Acesta ar trebui sa fie FULL HD, daca nu ar fi bine sa fie si ULTRA HD. Tehnologia trebuie sa fie IPS, iar daca display-ul are si touchscreen este mult mai bine. Poate chiar OLED, pentru pretențioși.
Având in vedere ca nu avem placa video dedicata, trebuie sa ne așteptăm la o autonomie a bateriei de 8-10 ore. Dar este posibil ca, in funcție de amperaj si in funcție de portul de alimentare, bateria sa se încarce destul de greu. Am întâlnit gadgeturi precum ASUS Transformer care se încărcau in 4 ore pentru ca foloseau port microUSB, iar bateria ținea 8,9 ore. Luați în considerare ca pe portul USB 500mA este o valoare mare.
Cel mai bun ultrabook, care este?
Cel mai bun ultrabook este cel care va place voua. Eu am facut un mic indrumar mai sus, am punctat cateva aspecte, cateva lucruri utile pe care le pot avea ultrabook-ul. Mai jos am pus cateva oferte care mi s-au parut mie decente.
După cum vedeți, fata de un laptop preturile sunt mult mai mari, dar nu se adresează tuturor acest tip de gadget.
ASUS Vivobook 16X M1603QA
- Procesor AMD Ryzen™ 7 5800H
- 16GB DDR4
- 1TB SSD
- Radeon
- No OS
- Transparent Silver
Dell Vostro 5502
- Intel® i5-1135G7
- 8GB DDR4
- M.2 512GB PCIe NVMe SSD
- INVIDIA GeForce MX330 2GB GDDR5
- W10 Pro 64b
- Vintage Gray
Lenovo ThinkPad E14 Gen 2
- Intel Core (11th Gen) i5-1135G7
- 256GB
- SSD 8GB
- Intel Iris Xe
- FullHD
Valentin a zis
As zice ca ecranul Ultra HD este binevenit. Windows 10 se descurca destul de bine, la fel si majoritatea programelor Windows.
Touchscreen este cu pro si contra. Pe de o parte este mai usor cateodata sa atingi ceva decat sa te duci cu trackpad-ul. Pe de alta parte ecranele touchscreen sunt glare ceea ce le face putin deranjante in opinia mea.
Petrus a zis
Depinde foarte mult de performanțele ultrabook-ului. La modelele ieftine, cele mai căutate de pe la noi, nu prea este loc de performanță.
Dragos a zis
eu ma tot uit la Acer Swift 7 SF713-51-M5BV de ceva timp dar parca mi-as fii dorit sa aiba 16 GB ram si nu doar 8 GB
acum nu stiu ce sa zic sa-l iau sa nu-l iau ..
are 1.12 KG – caut un laptop bun subtire si usor – din cate am vazut pana acum se pare ca acesta este cel mai usor – excluzand Apple pentru care nu sunt fan.
Petrus a zis
Ce faci pe laptop de ai nevoie de 16 GB RAM? S-ar putea să nu fie chiar ok pentru tine…