Ori de câte ori ne alegem un laptop încercăm să alegem cel mai bun laptop. Că ne iese sau nu, totul este relativ, depinde mult de bugetul pe care îl avem pentru alegerea unui laptop.
În acest articol mi-am propus să discutăm despre hardurile pentru laptop. Da, acele mici componente pe care toți politicienii le distrug când DNA-ul este pe aproape.
Ne-am obișnuit cu următoarea propoziție: „hardurile sunt cele mai lente componente de pe calculator”. Dar, odată cu apariția noilor soluții de stocare această propoziție s-a înlocuit cu următoarea afirmație: „dacă îți iei laptop, să îi pui și SSD, merită!”
Practic, în momentul de față avem două mari unități de stocare:
- Solid State Drive(SSD)
- Hard disk drive (HDD)
Pe lângă acestea s-a mai inventat un mix, ce sper să dispară cât de curând, și anume SSH-urile, o combinație între cele de mai sus.
Ce se întâmplă pe piața românească de laptopuri?
Păi avem de-a face cu foarte multe laptopuri ieftine, entry level ce nu au soluții de stocare rapide. Laptopurile de 3-4000 de lei încep să aibă timid SSD-uri, mai ales că au început să apară SSD-uri tot mai ieftine de capacități din ce în ce mai mari.
Însă marea majoritate a laptopurilor, dacă nu are SSD, are harduri de 5400 RPM și sunt lente, foarte lente. Degeaba avem laptopuri ce au configurații puternice dacă scriem pe ele informația cu viteza a 5 a.
Vreau să spun că nu trebuie să insistați pe hardul laptopului, să nu vă uitați prea mult că este unul de 5400 RPM sau de 7200 RPM. Gândiți-vă că în perioada următoare veți face un upgrade și veți adăuga un SSD, iar totul se va mișca mai rapid. Mult mai rapid.
Dacă aveți un laptop vechi și vreți să îi puneți un hard disk citiți mai jos
După o perioadă, mai mică sau mai mare este posibil ca hardul să cedeze. Acest lucru face ca voi să vă gândiți dacă să luați un SSD sau un HDD. SSD-urile sunt toate la fel, diferă fiabilitatea și cât de multă garanție vi se oferă: unii 3 ani, alții 5 ani sau chiar 10 ani.
Soluții sunt suficient de multe, iar alegerea lor este simplă. Fie că sunt pe SATA 3, fie că sunt pe PCIe nu contează prea mult. Este bine să aibă cache cât mai mare(acel buffer) și să fie de 2.5 inchi. Doar acestea se potrivesc într-un laptop. Dacă este de 7200 RPM este și mai bine.
Eu recomand modele de la Hitachi sau Western Digital pentru laptop și să evitați Seagate sau Toshiba.
Adaugă un comentariu