Poate ca este cea mai frecventă întrebare „ce laptop sa cumpăr”. In online foarte multi caută sa afle informații referitoare la acest lucru. Nu mi se pare un lucru rău, eu zic ca lumea trebuie sa fie informată înainte să achiziționeze un produs de calitate sau sa știe dacă urmează o promoție sau nu.
Ma gândesc direct la campaniile mari, unde chiar sunt și reduceri, de genul Black Friday. Aceste campanii, după părerea mea, vor începe tot mai mult sa își piardă interesul în Romania pentru ca nu exista organizarea care trebuie. Și… sa fim serioși, câte sunt reduceri reale? Câte nu sunt preturile umflate intre timp?!
Da, avem și promoții, dar puține, foarte puține. Oricum, nu la produsele noi. Asa ca nu va așteptați sa găsiți de Black Friday un laptop nou la oferta pentru ca sigur e ceva suspect la mijloc.
Eu întotdeauna am recomandat oamenilor sa își cumpere când au nevoie, nu când este băgat pe gat de unii la o oferta care… poate nu este cea mai buna soluție pentru ei. Acest lucru este valabil oricând.
Ce laptop sa cumpăr în 2024 ca să fie ok?
Nu, nu am greșit ultima cifra, dar in ultima vreme, odată cu apariția noului Windows, ne îndreptăm tot mai mult spre gadgeturi mobile, spre gadgeturi care se transforma, laptopuri convertibile. Pe lângă asta, cei de la nVIDIA și Intel lucrează de zori sa realizeze componente cat mai mici. Un plan pe termen mediu era sa ajungă un procesor la câțiva nanometri, fata de 22 câți sunt acum.
Asa ca este o idee sa va luati un hibrid, daca chiar aveti nevoie de el.
După cum observați pun accentul pe ceea ce va doriți, pe ce aveți nevoie, așa ca voi trebuie sa stabiliți dacă aveți nevoie de un portabil, voi trebuie sa știți dacă aveți nevoie de un calculator desktop. Nu vreau sa includ tabletele aici, pentru ca eu cred ca vor fi înlocuite de laptopurile convertibile.
Inainte de a achizitiona un laptop este bine sa stiti la ce il veti folosi. Ganditi-va inainte daca:
- aveți nevoie de portabilitate
- aveți nevoie de performanta
- aveți desktop vechi și vreți un laptop pentru jocuri
- aveți buget limitat
E posibil ca un laptop sa nu fie ceea ce va trebuie, e posibil ca un desktop sa fie mai potrivit pentru voi, poate va este suficient doar un upgrade pentru vechiul PC.
După ce ați stabilit ce aveți nevoie, trebuie sa stabiliți bugetul. Eu l-as stabili gândindu-ma la un minim și la un maxim pe care l-as putea da pe un laptop. Pe lângă faptul ca preturile fluctuează in funcție de mai multe criterii(deh… Romania) s-ar putea ca pana in momentul in care va hotărâți voi sa crească un pic prețul sau sa dispară din stoc.
Pentru ce veți folosi laptopul mai mult?
După ce ați hotărât ca aveți nevoie de un laptop, după ce dispuneți de un buget mai consistent, va puteți gândi la următoarele:
Laptop pentru jocuri
Acesta trebuie sa aibă o placa video de calitate, dar și o construcție foarte buna, cu o răcire optima. Laptopurile, in general, au fost construite pentru mobilitate, nu pentru jocuri. Intre timp, piața a crescut și s-au nișat destul de mult domeniile.
Asa ca avem pe piata si laptopuri destinate jocurilor. Nu va bucurati prea tare, acestea costa de la 4000 de lei in sus si pot ajunge si la 10 000 de lei.
Sigur, cu aceste modele, pe care le-am prezentat si noi aici, ori de cate ori am avut ocazia sunt laptopuri de top, care va pot oferi performanta dorita in orice joc nou aparut.
Laptop pentru activități office
Un astfel de laptop poate fi ieftin, dar sigur nu va beneficia de componente de calitate sau de o construcție foarte buna. Pentru activități minore as vedea un procesor mai bun, cu un SSD in locul unui hard si o placa video integrata.
Nu este nevoie de o placa video dedicata, in plus, dacă doriți sa va relaxați la un film HD placa video integrata în procesor își face treaba suficient de bine.
In cazul in care faceți prezentări la un videoproiector sau ceva conex, m-as uita la porturile VGA, DVI sau poate chiar DisplayPort.
Laptop pentru editare video
Este o nișă in creștere, multi își aleg laptop ca sa editeze pe el. Niciodată n-am fost de acord cu așa ceva, nu se poate face performanta pe un laptop. Dar dacă aveți nevoie de mobilitate sau dacă nu este principalul lucru pe care îl faceți pe laptop, se poate merge și pe un laptop de gaming, cu un procesor decent.
Dar daca vreți mai mult, daca vreți sa editați si in programe de genul Adobe After Effects trebuie sa va luați gândul de la preview, va trebui sa pre randati(proxy) si o sa va chinuiți foarte mult. Pentru astfel de activități aveți nevoie de laptopuri dedicate, poate chiar cu placa video Quadro.
Concentrați-va pe porturile de conectare. Daca este laptopul principal, ar trebui sa va uitați la porturi, dacă aveți nevoie de firewire, daca aveți nevoie de HDMI și așa mai departe. Plăcile de captura pe USB sunt o gluma și multe dintre ele strica imaginea.
Laptop pentru filme
Teoretic cu orice laptop te poți uita la filme, depinde foarte mult ce fel de filme vreți, daca doriți sa le proiectați pe un Smart TV sau pe ceva asemănător. Pentru a vedea filme direct pe laptop m-as îndrepta spre un model Anti Glare. E bine ca in ultima vreme foarte multi producători au început sa renunțe la display-ul Glossy pentru laptopuri.
Modelele ieftine încă mai folosesc aceasta tehnologie pentru display. Avantajul ei este ca are consum de energie mai mic fata de un laptop cu panou IPS.
Laptop pentru videochat
Să n-o mai dăm cotită. Există și această nișă și este tot mai dezvoltată în ultima vreme. Să ții 2, 3 site-uri deschise, cu un webcam nu ai nevoie de foarte multe lucruri, nu ai nevoie de un laptop foarte bun, ci mai degrabă de un webcam suficient de performant. Laptopurile recunoscute pentru faptul că n-au o cameră web foarte bună sunt cele de la ASUS.
Totuși, există oameni care caută să facă și streaming. Eh, acolo trebuie să vă orientați spre un PC sau… spre un laptop destul de performant.
Drivere si compatibilitate
Tranziția spre noile sisteme de operare de la Microsoft au făcut ca multi producători sa aibă probleme cu driverele, sa nu facă fata cerințelor de pe piață. Sunt destul de multe modele care nu mai funcționează corect cu Windows 7, nu exista drivere, printre care si majoritatea celor de la Acer…
Daca sunteți obișnuiți pe acel sistem de operare trebuie sa fiți atenți pentru ca este posibil sa puteți rula doar Windows 10 sau Windows 11 pe acel dispozitiv.
3 laptopuri interesante găsite de mine
Chiar dacă nu pot acoperi toată gama de mai sus vă prezint 3 modele ce mi s-au părut interesante. Restul discutăm… în secțiunea de comentarii.
ASUS Vivobook 16 A1605VA
- procesor Intel® Core™ i5-1335U pana la 4.60 GHz
- 16”
- WUXGA
- IPS
- 16GB
- 512GB SSD
- Intel Iris Xe Graphics
- No OS
- Cool Silver
Dell Vostro 5502
- Intel® i5-1135G7
- 8GB DDR4
- M.2 512GB PCIe NVMe SSD
- INVIDIA GeForce MX330 2GB GDDR5
- W10 Pro 64b
- Vintage Gray
Lenovo LOQ 15IRH8
- procesor Intel® Core™ i5-12450H pana la 4.4 GHz
- 15.6″
- Full HD
- IPS
- 144Hz
- G-SYNC
- 16GB
- 512GB SSD
- NVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6
- No OS
- Gri
Sper că sunteți de acord cu mine că nu aveam cum să acopăr toată gama de laptopuri, așa că vă invit să discutăm în comentarii ce ar fi mai bine să alegeți, în funcție de nevoile voastre.
Ceea ce este cert: oferta este diversificată și cuprinzătoare.
Larisa a zis
Buna , sunt interesata de un laptop pentru videochat si ma gandeam la Acer Nitro 7 AN715 cu procesor Intel Core i7-9750H 8GB 1TD HDD,Nvidia GeForce GTX 1650 4GB este potrivit ? Singura problema este ca are Linux ca sistem de operare si o sa fie nevoie sa il schimb pe windows 10
Petrus a zis
E ok, dar ar trebui să pui ceva cu SSD. Linuxul poți să-l schimbi fără probleme.