Nu știam că există laptopuri special pentru programare. Eu consider că poți programa pe aproape orice laptop, atât timp cât știi să scrii cod „curat”. Nu vreau să îi scot din schemă pe cei care programează la un alt nivel și au nevoie să proceseze informația, poate că au nevoie și de un GPU puternic sau de mai multe.
Îmi place să dau banii fix pe ceea ce am nevoie. Nu îmi cumpăr laptop de programator dacă nu mă pricep încă, dacă nu am nevoie încă de acel gadget.
Un laptop bun pentru programare îl văd ca pe unul care să țină bateria. Poate că nu programez numai acasă sau la muncă, poate că mă duc într-o cafenea și nu au priză sau poate plec la munte să mă relaxez. Tot aici aș putea completa ca laptopul să fie slim. Aproape de un ultrabook.
Apoi mi-ar trebui o tastatură bună. Să scriu rapid și să fie tastele ok așezate. Tastatura numerică nu trebuie să lipsească. Altfel, programe precum Autohotkey sau Ditto ar trebui să îți facă viața mult mai ușoară. Poate chiar câteva scurtături în Sublime, dacă ești pe webdev.
Dacă este un model de laptop cu tastatură mecanică eu aș zice că este o alegere mult mai bună. Cei de la MSI, pentru modelele lor de gaming, au tastatură de la SteelSeries. Dacă sunteți obișnuiți cu asta luați în considerare așa ceva.
Despre componente am tot vorbit. Fiecare dorește să aibă un laptop cât mai performant și cât mai ieftin. Câteva idei despre alegerea unui laptop aveți și aici.
Dacă sunteți la un nivel mai avansat probabil aveți nevoie și de alte lucruri. Poate că pornești o mașină virtuală, poate vei avea dockere la tot pasul trebuie să scoți mai mult din buzunar. Asta dacă ești cât se poate de remote, dar dacă ești acasă: un birou cu un scaun de calitate, cu 2-3 monitoare ultrawide, cu o tastatură mecanică s-ar putea să fie ce-ți trebuie.
Hai să tragem ceva concluzii rapide:
- tastatură bună, layout care să te avantajeze
- autonomie
- RAM
- SSD nVME
Laptopuri pe care le-aș alege pentru programatori
ASUS Vivobook 16 A1605VA
- procesor Intel® Core™ i5-1335U pana la 4.60 GHz
- 16”
- WUXGA
- IPS
- 16GB
- 512GB SSD
- Intel Iris Xe Graphics
- No OS
- Cool Silver
Dell Vostro 5502
- Intel® i5-1135G7
- 8GB DDR4
- M.2 512GB PCIe NVMe SSD
- INVIDIA GeForce MX330 2GB GDDR5
- W10 Pro 64b
- Vintage Gray
Lenovo LOQ 15IRH8
- procesor Intel® Core™ i5-12450H pana la 4.4 GHz
- 15.6″
- Full HD
- IPS
- 144Hz
- G-SYNC
- 16GB
- 512GB SSD
- NVIDIA GeForce RTX 4050 6GB GDDR6
- No OS
- Gri
M-aș bucura ca voi, în momentul în care descoperiți articolul, să îmi lăsați păreri despre cum ar trebui să arate un laptop pentru programatori. Ce v-ar nemulțumi pe voi și ce v-ar mulțumi.
lucian a zis
Ce kkt programezi tu daca recomanzi laptop-uri cu 2-4gb ram?
Si ce IDE folosesti? notepad? 🙂 orice IDE deja iti ia 2gb el. Eu am 12gb pe laptop-ul actual si stau de obicei cu 10gb folositi… de multe ori imi si crapa java cand se acumuleaza gunoaie in memorie…
So wtf? sterge kkt-ul asta de articol.
Petrus a zis
Lucian, nu toată lumea programează java. Suntem de acord că termenul este generic, nu? Că programatorii pot fi împărțiți în multe subcategorii.
În altă ordine de idei, tabelul nu este actualizat. Nici măcar pozele nu sunt vizibile.
Pe de altă parte, adăugarea RAM-ului pentru un laptop se face în 2,3 minute și fără probleme din partea garanției. Așadar, de ce ai miza pe RAM și nu pe celelalte componente dacă te informezi pentru alegerea unui laptop?!
lucian a zis
Care alte componente? Procesor de ~2ghz? HDD cu 5400RPM? Placa video integrata? sau au tastatura buna?
Also, ce altceva programam? imi poti da detalii? Pascal? sau? Ca pe orice iti trebuie un IDE (sau nu dar nah, unii avem nevoie), compilator ceva?
Rover a zis
Lucian,
Petrus are dreptate, laptopurile ce le-o recomandat is perfecte pentru dezvoltare de aplicatii pentru windows 95.
Merg un pic mai greu cand rulez in paralel si Pacman dar in rest totul merge perfect
Serifu a zis
Cum sa nu fie bune pt development. Au suficienti rami si procesor suficient de bun…. chiar sunt foarte ok…. sa dai copy/paste de pe stackoverflow in notepad++ 🙂
Petrus a zis
Cine mai folosește notepad++ când se poate pirata atât de ușor Sublime?! 🙂
Rusu Andrei Mihai a zis
Ce zici de acest laptop: HP ELITEBOOK Folio cu un i5 3437u, 4 Gb ram si grafica intel hd 4000?
Petrus a zis
E varianta de 11′?
Rusu Andrei Mihai a zis
Nu, este cea de 14.
Eu doresc să îl folosesc pentru Java, html, css, c++ ,etc si uneori photoshop.
Petrus a zis
Păi și Photoshop pe un display atât de mic?
Rusu Andrei Mihai a zis
Folosesc photoshop în scopuri personale, gen editat o poza, etc. Vreau sa stiu părerea ta despre acest laptop.
Petrus a zis
Elitebook e Elitebook. Nu poți avea prea multe de criticat. Singura chestie care mă deranjeză este faptul că are la bază un I5 de acum 3 generații. În rest, este foarte, foarte ok laptopul.
Bianca a zis
Un Laptop Dell Inspiron 5559 cu procesor Intel® Core™ i7-6500U 2.50GHz, Skylake, 15.6″, 8GB, 1TB, DVD-RW, AMD Radeon™ R5 M335 4GB, Microsoft Windows 10 Home ar fi potrivit?
Petrus a zis
Nu este rău deloc. Este de luat.
BigMario a zis
Ce folos ca ai calculator performant daca cap pe umeri nu am,multi incepator arunca bani in aer procurind calculatoare/laptop de ultima generatie.
Personal lucrez in domeniul IT mai bine de 6 ani,am activat citiva ani in compania Pentalog,la moment activez in GlobalLogic, pentru lucru stationar folosesc iMac cu CPU I5 2.7Ghz,8 GB ram,VGA nvidia 640m 512mb, si ssd 128gb, portabil Macbook air 13, cu cpu i5 4gb ram ssd 256, sincer niciodata nu am simtit insuficienta de ram,in mare parte lucrez cu framework-uri magento,avarel,symfony,zend…..
Andrei a zis
Un Lenovo thinkpad L430, cpu i5 3320m, 4gb ram, 320gb hdd 7200rpm. Ce zici?
Petrus a zis
E foarte ok. Eu i-aș pune și SSD.
Antim a zis
Salut!
Sunt nou în aria asta și tot caut ce laptop să iau pentru programare în Java. Momentan folosesc un desktop i3 4330, 16GB RAM, Gigabyte HD7790 2GB, display LG IPS 23″. Se descurcă foarte bine. Doar display-ul am de gând să îl schimb cu unul mai lat. Dar e altă poveste…
Pentru că e nevoie să lucrez și când sunt plecat de acasă, trebuie să un laptop. Am două mai vechi, dar… nu.
Ceea ce aș dori de la laptop ar fi:
– 4 cores din seria U a Intel, să poată lucra la frecvențe reduse să salvezi din baterie, dar să ai și putere de calcul acolo unde e nevoie;
– tastatură iluminată ( și mecanică ar fi ideal);
– ecran IPS minim FHD;
– bateria să țină ceva, să poți lucra liniștit câteva ore. M-am gândit chiar să iau și altă baterie after-market de capacitate mult mai mare. Ar ridica laptopul puțin, dar s-ar ventila mai bine;
– chip video cu memorie dedicată;
– posibilitatea de a instala ulterior ori un HDD de capacitate mai mare ori un SSD pe M.2;
– să suporte până la 32GB RAMi, pentru viitoare upgrade-uri;
La dimensiunea ecranului nu m-am gândit, dar cred că un maximum de 15,6″ este de ajuns și un minimum de 13-14″. Nu vreau TN, doar IPS, din motive lesne de înțeles. Și FHD minimum.
La procesor m-am uitat la i5-8250U, i7-8550U (4core/8 threads; 15W TDP). Ar mai fi și i5-7300HQ (4core/4threads) și i7-7700HQ (4core/8threads; 45WTDP), dar nu sunt potrivite pentru utilizare îndelungată pe baterie, datorită TDP.
Memorie RAM pot adăuga ulterior oricâtă am nevoie. Important e să aibă două sloturi.
HDD și/sau SSD. Am găsit câteva modele care vin cu HDD, dar au slot liber M.2. E perfect. Sau cu SSD din fabrică, dar slot pentru montat HDD 2,5″ mai târziu.
Pentru GPU lucrurile sunt neclare la mine. Aș prefera chip GPU cu memorie dedicată. Văd la majoritatea calculatoarelor că dacă e integrat pe CPU, în scurt timp îți vine să îl arunci, că nu mai rulează fluent nici video FHD 60fps.
Îl voi folosi ȘI pentru procesare foto și video (amator), programare HTML, CSS, PHP etc, browsing Internet (am prostul obicei să țin 10-20 de ferestre deschise). Pentru jocuri… nu cred că ar fi cazul. Dar… bugetul.
Sunt genul care ține un lucru până îl arunc. Rareori am pus la vânzare, așa că laptopul îl voi ține ceva ani.
Da, știu că cer luna de pe cer, că și ieftin și bun, dar am găsit câteva variante.
Bugetul ar trebui să fie undeva între 500-750€.
Lista de propuneri e deschisă. Orice sfat este binevenit.
PS: despre Macbook Air 13″ (i5, 4GB RAM, SSD 128GB) ce părere aveți? Merge făcut upgrade?
Petrus a zis
Upgrade nu faci pe MAC sau nu faci unul foarte ușor și ieftin. Ce părere ai despre ASUS ZenBook? Au diferite configurații și raport calitate preț decent. Rămâne de văzut dacă găsești configurația potrivită. Te-ai informat bine, nu ai nevoie de HQ, e suficient să mergi pe un ULV care oricum are HyperThreading, cel puțin din cele prezentate de tine. SSD și ULV înseamnă autonomie decentă.
Alina a zis
Buna! Ce recomandari de laptop pentru programare aveti pentru facultatea de automatica sau unibuc cti? Bugetul este de 4000 lei.
Vilanescu a zis
buna am o intrebare care e cel mai bun model bun pt programari
ca am 12 si am putut sa codez si nu mia mers,credeti ca vivobook e cel mai bun pentru mine?
Petrus a zis
Ce nu ai putut să codezi? Ce IDE ai folosit?
Antim a zis
Eu am scris cod și compilat chiar și pe telefon cu Android, pe emulator Android, pe un Asus T102HA cu Linux, pe un Asus K52F cu i3 vechi de când e lumea, pe altul nou Dell 7490 și încă două desktopuri. Cred că nu ai setat bine pe acolo. Ai nevoie de un SDK, în primul rând. Apoi de un IDE. Ori dacă știi ce faci chiar Notepad++.
Când am pus întrebarea la început am crezut că vom avansa mult cu programarea, dar aplicațiile web nu au chiar așa multe cerințe. Diferența e că un pc mai rapid va compila mai repede codul scris de tine. Cel puțin așa a fost cazul la mine.
Sănătate!
Daniela a zis
Buna! Ce recomandari de laptop aveti pentru facultatea de Automatica si Informatica Aplicata? Buget: 3000~3500 Lei.
Multumesc anticipat!
Petrus a zis
Bună, am actualizat articolul.