Am avut ocazia de curand sa testez o „monstruozitate” de laptop, un gadget pe care il urmaresc de mult timp si pe care… poate, in curand, o sa reusesc sa mi-l achizitionez. Cuprinde cam tot ce spuneam aici despre laptopuri.
Este vorba despre laptopul ASUS G56JR-CN168D, un laptop de gaming pentru toti cei care au placerea de a se juca pe un astfel de dispozitiv. Concureaza cu un model foarte bun de la Lenovo si anume Lenovo IdeaPad Y50-70.
Ambele sunt solutii suficient de performante pentru zilele noastre, daca ne uitam la specificatiile tehnice ne gandim: oare ce i-ar mai lipsi? de ce nu mi-l achizitionez acum? Pe care dintre ele? Ambele sunt mai mult decat decente. Din punctul meu de vedere… se aprope catre perfectiune. Cel putin pana la aparitia 4k sau… solutiile mobile din seria 9 de la nVIDIA.
O sa renunt in a mai compara laptopul ASUS cu cel Lenovo pentru ca sigur veti gasi foarte multe discutii pe forumuri legate de acest lucru.
Specificatii tehnice laptop ASUS G56JR-CN168D
Pot spune fara probleme ca specificatiile sunt de top, daca ne uitam la procesor face parte din generatia noua Intel Haswell. Este cel mai bun procesor pentru laptop fabricat de cei de la Intel I7 4700HQ, care este tactat la o frecventa de 2.4 GHz, iar in modul turbo poate ajunge cu usurinta la 3.4 GHz. Acest lucru il va face singur, automat, doar cand va avea nevoie de putere de procesare mai mare.
Placa video integrata in procesor este un HD 4600. Aceasta este folosita de laptop in momentul in care aveti nevoie sa salvati un pic de energie pentru mai tarziu pentru a nu „baga” dedicata la treaba. Totul se face automat si in cazul acesta, din driverul placii video dedicate.
Placa video nVIDIA GTX 760M
GTX spune tot. Este un model performant de placa video pe partea mobila. Memoria este GDDR5, suporta directx 11.2 si este bazata pe tehnologia Kepler. Are 128 biti si 2 GB VRAM. Acestia, alaturi de Pixer Shader 5.0 sunt suficienti pentru cele mai noi titluri de pe piata. Are tehnologii precum: Optimus, SLI, PhysX, Verde Drivers, CUDA, 3D Vision, 3DTV Play.
Consuma in jur de 50W si putem spune ca este unul dintre cei mai mari consumatori ai laptopului. De fapt si de drept, veti observa diferente mari de consum al bateriei in momentul in care va porni placa video dedicata.
Display
Dupa cum bine vedeti si in specificatii este un model cu ecran FULL HD, rezolutie 1080p, mai mult decat suficient pentru a te juca absolut orice joc nou aparut.
Acest laptop are panou PLS, realizat de cei de la Samsung. Chiar daca marketerii prefera sa-l numeasca un laptop de gaming, display-ul este mai degraba unul pentru laptop pentru editare foto video.
De ce spun asta?
Pentru ca panoul PLS este unul care are culori reale, putem spune ca este un derivat al panoului IPS, au culori mai bune fata de un IPS si nu are backlight bleeding, au culori mai „luminoase”, dar in jocuri nu se descurca foarte bine. Aici ma refer la shootere, la jocuri cu personaje in miscare continua. Veti observa ca imaginea se incetoseaza un pic in momentul in care este activitate multa pe ecran, se blureaza imaginea daca vreti.
Poate ca acesta este unicul dezavantaj al panourilor PLS, dezavantaj pe care l-ar observa gamerii, in schimb l-ar aprecia foarte mult cei care fac editare foto sau video.
Baterie
Este un model pe litiu, de 6 celule. Nu va ganditi ca o sa va tina bateria 5,6 ore pentru ca nu aveti nicio sansa. Nu este atat de „portabil” pe cat v-ati imagina. Va faceti treaba cu el, dar bateria tine 2,3 ore maxim. Iar daca il veti pune la treaba in momentele in care este pe baterie, iar luminozitatea este ridicata sigur nu veti putea rezista mai mult de o ora jumatate.
In alta ordine de idei, bateria este consumabila, dupa 2,3 ani de zile puteti sa va ganditi sa mai adaugati inca una in geanta laptopului.
Teste realizate cu ASUS G56JR-CN168D
Am facut cateva randari cu el, dar nu am stat sa contorizez pentru ca materialul avea destul de multe efecte si ar fi fost un test inutil. In plus, noul driver de la nVIDIA a modificat un pic nucleele CUDA, vom vedea la urmatoarea versiune daca au rezolvat problemele.
Daca discutam de jocuri, l-am bagat in Counter-Strike Global Offensive, un joc nu foarte performant, dar s-a descurcat decent. Ca fost jucator inrait de Counter-Strike 1.6 am sesizat problemele de care va spuneam mai sus, cu acel efect de blur. Dar cu timpul te obisnuiesti.
In DOTA 2, cu toate detaliile la maxim am scos 60 FPS-uri. Stiu ca te-ai minunat, insa, vorbesc de momentele in care este conectat la priza. In momentul in care scoti alimentarea si esti pe baterie ajunge pe la 30-35 FPS-uri. Poti mari performantele din Power Options, dar asta inseamna ca bateria se va duce si mai repede.
Temperaturi
Era de asteptat ca in full load sa fie un pic mai cald. Daca va puneti cu jocurile sau poate randati, de ce nu, laptopul sa ajunga pana la 70-80 de grade. Este absolut normal, placa video dedicata isi face simtita prezenta, dar este bine ca nu intra in thermal throttling.
Poze cu laptopul ASUS G56JR-CN168D
M-am gandit ca ar fi bine sa le pun intr-un slide si sa le urc pe Youtube. Il puteti urmari in link-ul de mai jos:
Mihai a zis
Salut, am un buget pentru un laptop pana in, sa zic, 800 de euro, ce imi recomanzi?specific ca ma uit la foarte multe filme, plus ma joc, in general destul de multe ore.
Multumesc.
Petrus a zis
Păi dacă nu te deplasezi nu crezi că e mai comod să iei un PC? 800E înseamnă 4000 de lei, da?